Κατά την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941 (6-10/4/1941)- οι υπερασπιστές του ΡΟΥΠΕΛ αντιστάθηκαν γενναία στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές. Η περήφανη απάντηση του διοικητή Γεώργιου Δουράτσου στις αξιώσεις του εισβολέα, «Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται», εξακολουθεί να συγκινεί μέχρι τις μέρες μας.

Παρά το ανελέητο σφυροκόπημα του εχθρού το Ρούπελ δεν καταλήφθηκε και τελικά παραδόθηκε μετά τη Συνθηκολόγηση και αφού οι Γερμανοί εισήλθαν στην Θεσσαλονίκη, παρακάμπτοντας την «Γραμμή Μεταξά». Αναγνωρίζοντας τον ηρωισμό των Ελλήνων υπερασπιστών, οι Γερμανοί τους απέδωσαν τιμές και τους άφησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μοναδικό περιστατικό στη διάρκεια του Β’ Π.Π.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΝΑΒΙΩΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ

Ομάδες αναβιωτών -από την Ελλάδα και το εξωτερικό- με στολές και οπλισμό του Β’ Π.Π, μαζί με εντυπωσιακά εφέ πυρών, εκρήξεων και αεροπορικών προσομοιώσεων, θα αναπαραστήσουν τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών να καταλάβουν το οχυρού – Σύμβολο,  τις στιγμές ηρωισμού και αυτοθυσίας άλλων οχυρών της “Γραμμής Μεταξά”, καθώς και το τέλος του αγώνα με τις διαπραγματεύσεις για την παράδοση του Ρούπελ μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης και την παύση των εχθροπραξιών.

Κορυφαία στιγμή αποτελεί η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΩΝ από τους εισβολείς –κατακτητές στη φρουρά του Ρούπελ, η οποία αποχωρεί ΑΗΤΤΗΤΗ ουσιαστικά, κερδίζοντας την αναγνώριση του εχθρού και τον σεβασμό των συμμάχων.

ΠΟΥ : Κεντρικός χώρος Ρούπελ
ΠΟΤΕ : Κυριακή 13/5/2018
ΩΡΕΣ :  11:30 *

* ΠΡΟΣΟΧΗ : Λόγω της αυξημένης προσέλευσης, φροντίστε να φτάσετε στο Ρούπελ, όσο γίνεται νωρίτερα το πρωί της Κυριακής (13/5/2018) διαφορετικά υπάρχει περίπτωση να ταλαιπωρηθείτε. Έως περίπου τις 10:00 π.μ. θα μπορείτε να προσεγγίσετε τον κεντρικό χώρο της εκδήλωσης με το ΙΧ σας, ακολουθώντας τις υποδείξεις των υπευθύνων και τη σήμανση, ενώ στη συνέχεια η άνοδος θα γίνεται μόνο με λεωφορεία από την κάτω είσοδο επί της Εγνατίας Οδού. Θυμηθείτε :  Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα !!!

ΕΠΙΣΗΣ -εκτός από το κεντρικό αναβιωτικό δρώμενο- μεμονωμένοι αναβιωτές ή ομάδες αναβιωτών θα αναπαραστήσουν ελληνικές -και όχι μόνο- στιγμές από τον Β΄ Π.Π και τη «Μάχη των Οχυρών».

ΠΟΥ : Κεντρικός χώρος Ρούπελ
ΠΟΤΕ :  Σάββατο 12/5/2018
ΩΡΕΣ :  12:00 – 14:00

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ : 

  • Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης σωματείου “Στενωπός – Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου”.
  • Kampfgruppe “Süden” – Hellenic Reenactment Group
  • “Club for Military Historical Reconstruction Brothers in Arms”
  • “Asociația Deutsches Freikorps”