ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ – ΕΠΙΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΗ

Η μοναδική φωτογραφία – ντοκουμέντο, λίγο μετά την παράδοση του οχυρού Ρούπελ στις 10/4/1941 “ζωντανεύει” με τον επιχρωματισμό του Χρήστου Καπλάνη, που θεωρείται από τους κορυφαίους του είδους παγκοσμίως, Εργασίες του Χρήστου Καπλάνη, μπορείτε να δείτε στην σελίδα του στο facebook “Past in Color- Χρώμα στο Παρελθόν”

O ιστορικός Κωνσταντίνος Λαγός, μας “αποκρυπτογραφεί” την φωτογραφία – ντοκουμέντο :

Η φωτογραφία έχει ληφθεί μετά την επίσημη παράδοση της φρουράς του Ρούπελ, το πρωί της 10ης Απριλίου 1941. Μπροστά σε μία από τις εισόδους του Οχυρού, βρίσκονται παρατεταγμένοι Γερμανοί στρατιώτες του 125ου Συντάγματος Πεζικού, οι οποίοι φέρουν κράνη, πλήρη εξάρτυση και οπλισμό. Στην πρώτη σειρά της παράταξης διακρίνονται τρεις άνδρες που δεν κρατούν όπλα, από τους οποίους δύο φέρουν διόπτρες. Μάλλον πρόκειται για υπαξιωματικούς, επικεφαλής διμοιριών. Όλοι στέκουν προσοχή, ενώ ένας υπαξιωματικός ή κατώτερος αξιωματικός στα αριστερά της φωτογραφίας χαιρετά στρατιωτικά και δίνει αναφορά σ’ ένα αξιωματικό στα δεξιά.

Στη φωτογραφία δεν φαίνονται τα διακριτικά των βαθμών των δύο τελευταίων Γερμανών. Όμως, αυτός που χαιρετά στρατιωτικά κουβαλά μαζί του πλήρη εξάρτυση, που περιλαμβάνει ένα διπλωμένο αντίσκηνο, παγούρι, και άλλα υλικά. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι μάλλον είναι υπαξιωματικός ή κατώτερος αξιωματικός. Στο στήθος του διακρίνεται η ερυθρόλευκη ταινία από μετάλλιο που πήρε εξαιτίας τραυματισμού του στην πρώτη γραμμή σε παλαιότερη μάχη (Πολωνία και/ή Γαλλία). Η ίδια ταινία διακρίνεται και σε τουλάχιστον δύο άλλους Γερμανούς στην παράταξη, κάτι όχι αξιοπερίεργο, αφού τον Απρίλιο του 1941, το 125ο Σύνταγμα διέθετε πολλούς βετεράνους προηγούμενων εκστρατειών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Γερμανός αξιωματικός στα δεξιά έχει πάνω του μόνο πιστόλι και είναι υψηλόβαθμος αξιωματικός του συντάγματος. Στο αριστερό του πόδι πιθανότατα φέρει γάζες και ίσως να τραυματίστηκε στη διάρκεια της μάχης για την κατάληψη του Ρούπελ.

Εκτός από τους Γερμανούς στην παράταξη, διακρίνονται και άλλοι τέσσερις που δεν είναι παρατεταγμένοι, δεν φορούν κράνη, και δεν φέρουν εξαρτύσεις και όπλα. Η διάθεση των τεσσάρων αυτών Γερμανών είναι χαλαρή και μάλιστα ο ένας καπνίζει. Πρόκειται μάλλον για άνδρες του μηχανικού που ήταν προσκολλημένοι στο 125ο Σύνταγμα Πεζικού στη διάρκεια της μάχης, μεταξύ 6 και 9 Απριλίου 1941. Όταν αυτή έληξε, ήταν οι πρώτοι Γερμανοί που μπήκαν στο Ρούπελ μαζί με Έλληνες προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά και για να επιβλέψουν την εκκένωση του από το προσωπικό και τα υπάρχοντά τους, αλλά όχι από το πολεμικό υλικό που πέρασε στην κατοχή του γερμανικού στρατού.

Ενδιαφέρον προκαλεί η παρουσία Ελλήνων, στρατιωτών και τουλάχιστον δύο αξιωματικών, μπροστά στη σκηνή της γερμανικής αναφοράς. Η φρουρά του Ρούπελ είχε ήδη αναχωρήσει από το Οχυρό όταν οι Γερμανοί ξεκίνησαν να το καταλαμβάνουν. Μάλιστα, αυτός ήταν και ένας από τους όρους που ο Διοικητής του Ρούπελ, Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος, έθεσε στους Γερμανούς προκειμένου να τους το παραδώσει στις 10 Απριλίου 1941. Πως εξηγείται λοιπόν η παρουσία Ελλήνων μπροστά στη γερμανική αναφορά; Στην είσοδο του Οχυρού διακρίνονται μπαούλα και βαλίτσες με τα προσωπικά είδη των Ελλήνων αξιωματικών της φρουράς. Είναι πιθανόν ότι η ομάδα αυτή των Ελλήνων είχε μείνει πίσω στο Ρούπελ προκειμένου να μεταφέρει το υλικό αυτό και έτσι έτυχε να πέσει πάνω στην αναφορά των Γερμανών. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ο Έλληνας στρατιώτης στα αριστερά της φωτογραφίας κρατά στα χέρια του λάμπα πετρελαίου, κάτι που δείχνει ότι είχε μόλις βγει από το εσωτερικό του Οχυρού.

Οι Έλληνες παρακολουθούν τη σκηνή της γερμανικής αναφοράς μάλλον χαλαρά, όπως οι τέσσερις Γερμανοί μηχανικοί. Μάλιστα, ένας από τους Έλληνες δεν είναι καν στη γραμμή με τους άλλους και παρακολουθεί τη γερμανική αναφορά μόνος τους και από πολύ κοντινή απόσταση. Στα πρόσωπα των Ελλήνων δεν διακρίνεται φόβος, ίσως κάποιο ενδιαφέρον για την τελετή που διαδραματίζεται μπροστά τους. Είναι πιθανόν ότι η αναφορά των Γερμανών διέκοψε την εργασία των Ελλήνων που ήταν η μεταφορά των προσωπικών ειδών των αξιωματικών του Ρούπελ υπό την επίβλεψη των Γερμανών μηχανικών, και συνέχισαν την εργασία τους μετά το πέρας της τελετής.

ΠΟΥ : Στοά οχυρού Ρούπελ
ΠΟΤΕ : 10,11,12 Μαΐου 2019
ΩΡΕΣ :  10:00 – 14:00