ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΟΥ ΜΕ ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ :  Το “Σπίτι της Σκιάς” του Τριαντάφυλλου Βαϊτση (Ξάνθη)  παρουσιάζει το γλυπτό “Πνεύμα Οχυρό”

Πρόκειται για ένα έργο  με έντονη αναφορά στη θωράκιση – οχύρωση του πνεύματος. Ο “πόλεμος-σύγκρουση” πρέπει να λειτουργήσει μονάχα ως γενεσιουργός αιτία ιδεών και η οχύρωση να ‘χει στόχο τη διαφύλαξη αυτών.  
Το γλυπτό αποτελείται από δύο μέρη που είναι ο ελάχιστος αριθμός για μια σύγκρουση. Εκτός των υλικών όμως, υπάρχει και η σκιά. Το υλικό και το άυλο. Ο εξοπλισμός και το πνεύμα. Το ανθρώπινο δυναμικό και η ψυχή. 


Στη σκιά του έργου μπορεί κανείς να εντοπίσει στρατιώτες, εξοπλισμό (κανόνι, αντιαρματική διάταξη), στοές αλλά και άμαχους. O δημιουργός επέλεξε ο άνθρωπος που σκοτώνεται να μην είναι στρατιώτης προκειμένου το πλήγμα από κάθε θάνατο να αναφέρεται σε όλους. Στον στρατιώτη, στον συγγενή, στο φίλο, στο διοικητή, στη χώρα, στον ΆΝΘΡΩΠΟ…

Στο έργο υπάρχουν αρκετές ανθρώπινες φιγούρες. Επιλέχθηκαν τρία χρώματα. Μαύρο για το “μαύρο” του πολέμου, χακί για την αναφορά στο στρατό και κόκκινο για το αίμα.

Το ποίημα “Πνεύμα Οχυρό” είναι του δημιουργού, Τριαντάφυλλου Βαϊτση.

ΠΟΥ : Στοά οχυρού Ρούπελ
ΠΟΤΕ : 10,11,12 Μαΐου 2019
ΩΡΕΣ :  10:00 – 14:00