Το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, μέσω του παραρτήματος της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει μέρος της συλλογής του, που σχετίζεται με τη «Μάχη των Οχυρών» και γενικότερα με τον Β΄ Π.Π.

ΠΟΥ : Kεντρικός χώρος εκδήλωσης (Ρούπελ)
ΠΟΤΕ : 10,11,12  Μαΐου 2019
ΩΡΕΣ :  10:00 14:00

Το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 2000, με στόχο να συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης στη Βόρειο Ελλάδα και την προβολή της ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Παράλληλα φιλοδοξεί να συμβάλλει στην τεκμηρίωση και τη συγγραφή της πολεμικής ιστορίας στον ελλαδικό χώρο και στην ευρύτερη περιοχή.

Βρίσκεται στην περιοχή Πεδίο Άρεως της Θεσσαλονίκης και στεγάζεται σε κτίριο του Ιταλού αρχιτέκτονα Vitaliano Posseli, που κατασκεύασε την περίοδο 1900-1902.

Οι μόνιμες συλλογές του μουσείου, παρουσιάζουν τη νεότερη ελληνική ιστορία. Από την Επανάσταση του 1821, τον Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α’  Παγκόσμιο Πόλεμο έως τον  Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940- 1941, την εισβολή των γερμανικών δυνάμεων στην Ελλάδα, τις μάχες στην Γραμμή Μεταξά, τη Μάχη της Κρήτης, την Εθνική Αντίσταση και τη  δράση του Ε.Σ. στη Μέση Ανατολή καθώς και την απελευθέρωση της χώρας από τον Άξονα.

Στον προαύλιο χώρο του μουσείου εκτίθενται ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα, μαχητικά αεροπλάνα, τορπίλες που χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν από τις ελληνικές Ε.Δ.