Οι Αραθηναίοι παρουσιάζουν μια μουσική παράσταση με τα ρεμπέτικα τραγούδια του “ΟΧΙ” (1940-1941) σ’ ένα Οινο-Ζυθοπωλείο εποχής.

Καιρός πια το μπουζούκι μου στο πλάι να τ’ αφήσω,
να πάρω το ντουφέκι μου, να πά’ να πολεμήσω.
Δεν το βαστάω, σπλάχνο μου, να κάθομαι δω πέρα,
και τα παιδιά να πολεμούν κει πάνω νύχτα – μέρα.” (Στέλιος Κερομύτης- 1940)

Τα ρεμπέτικα του «ΟΧΙ», τα τραγούδια που γράφτηκαν στην περίοδο των πολεμικών συγκρούσεων του 1940 – 1941, αποτελούν έναν πολύ ιδιαίτερο –και επί το πλείστον άγνωστο- κομμάτι της αστικής λαϊκής μας μουσικής.

Οι ρεμπέτες, ένα γνήσιο και ατόφιο μέρος της λαϊκής ψυχής, δεν μπορούσαν παρά να εκφράσουν μέσα από τα τραγούδια τους την αποφασιστικότητα, τον ενθουσιασμό και την αγάπη προς την πατρίδα, έτσι ακριβώς όπως την εξέφρασε ο ελληνικός λαός μέσα από τον τιτάνιο αγώνα του, στα βουνά της Β. Ηπείρου και της Μακεδονίας.

Οι «Αραθηναίοι» μας παρουσιάζουν κάποια χαρακτηριστικά τραγούδια των γνωστότερων εκπροσώπων της ρεμπέτικης κουλτούρας της εποχής (Μ. Βαμβακάρη, Β. Τσιτσάνη, Σ. Κερομύτη, Π. Τούντα, Απ. Χατζηχρήστου κ.α.), γραμμένα ειδικά για τα πολεμικά γεγονότα του ΄40-΄41. Μέσα από μία παράλληλη περιγραφή των ιστορικών στιγμών και των συνθηκών κάτω από τις οποίες αυτά γράφτηκαν και ηχογραφήθηκαν.

Η βραδιά θα κλείσει με ένα ρεμπέτικο γλέντι, αποκλειστικά με τραγούδια της εποχής, έτσι ακριβώς όπως θα στηνόταν σε ένα Οίνο – Ζυθοπωλείον  του 1940.

Με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου οι Έλληνες αντιστάθηκαν στον εισβολέα όχι μόνο με τα όπλα αλλά και με κάθε άλλο μέσον όπως για παράδειγμα με το σατιρικό τραγούδι. Οι ρεμπέτες δημιουργοί, δεν έμειναν έξω απ’ τον χορό. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε σπαρταριστά αντιμουσολινικά ρεμπέτικα τραγούδια τα οποία ηχογραφήθηκαν μεν σε δίσκους γραμμόφωνου (παράλληλα με τα γνωστά ελαφρά ” Κορόιδο Μουσολίνι ” κ.λ.π.)  κ.α.

Επιλέξτε dress code εποχής (επιβάλλεται)  και ακολουθήστε μας σ΄ ένα συναρπαστικό ταξίδι πίσω στο χρόνο, με πολύ μουσική, τραγούδι και χορό.

  • Είσοδος ελεύθερη

ΠΟΥ : Κεντρική πλατεία Προμαχώνα
ΠΟΤΕ : Παρασκευή 10/5/2019
ΩΡΕΣ :  20:00