Μετά το 1935, οι ελληνικές κυβερνήσεις και το ΓΕΣ λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο πολεμικής εμπλοκής με την γειτονική Βουλγαρία, έθεσαν σε εφαρμογή φιλόδοξο σχέδιο οχύρωσης των βόρειων συνόρων της χώρας.
Η διάθεση κονδυλίων έδωσε το “πράσινο φως” ώστε να ξεκινήσουν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες -η ολοκλήρωση των αναγνωρίσεων και ο καθορισμός των περιοχών κατασκευής των έργων- με αποτέλεσμα το 1936 να ξεκινήσουν με πλήρη μυστικότητα οι εργασίες κατασκευή της λεγόμενης “Γραμμής Μεταξά”.

Στις 28/10/1940 η έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου βρήκε όλα σχεδόν τα έργα ολοκληρωμένα. Τα 21 οχυρά συγκροτήματα, από το Μπέλλες έως την Ροδόπη, κατασκευάστηκαν αποκλειστικά για την αντιμετώπιση πιθανής εισβολής από την Βουλγαρία και κανείς τότε δεν φανταζόταν πως θα χρησιμοποιούνταν τελικά για να αποτρέψει την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμης της εποχής, τη ναζιστική Γερμανία, να εισβάλλει στην Ελλάδα.

Ο νικηφόρος πόλεμος στην Αλβανία, στέρησε μεγάλες δυνάμεις, πυρομαχικά και τρόφιμα από τα 21 οχυρά. Έτσι παραμονές της γερμανικής επίθεσης (6/4/1941) το προσωπικό με το οποίο ήταν επανδρωμένα αντιστοιχούσε στο 1/3 της προβλεπόμενης δύναμης.
Κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, οι λιγοστοί Έλληνες υπερασπιστές κατάφεραν -σε πολλά οχυρά- να αποκρούσουν με επιτυχία τις εχθρικές επιθέσεις, προκαλώντας σοβαρές απώλειες στους εισβολείς. Και ήταν τόσο γενναία η αντίσταση αυτή που ανάγκασε τους Γερμανούς -αφού τα παρέκαμψαν τελικά και κατέλαβαν την Θεσσαλονίκη μέσω … Σκοπίων- να αποδώσουν τιμές στους ‘Ελληνες μαχητές. Πρωτόγνωρο γεγονός στη διάρκεια του Β΄Π.Π.

Παρά τη μικρή διάρκεια (6-10/4/1941) η “Μάχη των Οχυρών”, αποτελεί παράδειγμα θάρρους και αυτοθυσίας του Ελληνικού Στρατού, που προκάλεσε τον θαυμασμό των συμμάχων του αλλά και τον σεβασμό των αντιπάλων του. Η καθυστέρηση δε που προκλήθηκε ως προς τον χρόνο εκδήλωσης της επιχείρησης «Μπαρμπαροσα», αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα για τις μετέπειτα εξελίξεις, κάτι που αποτυπώνεται πολύ χαρακτηριστικά στο υπ΄ αριθμ. 170 απόρρητο έγγραφο των αρχείων της Νυρεμβέργης «…Η επιβράδυνσις υπό της Ελλάδος της κατά της Ρωσίας επιθέσεως υπήρξεν ολεθρία δια τον αγώνα του Άξονος».