Το Ρούπελ είναι το μεγαλύτερο από τα 21 συγκροτήματα  της “Γραμμής Μεταξά”, με συνολικό μήκος στοών και καταφυγίων 6.100 μέτρων. Αποτελούνταν από έξι οχυρά εκ των οποίων τα τρία επικοινωνούσαν υπογείως.

Η δύναμή του κατά την γερμανική επίθεση, στις 6/4/1941, ήταν 27 αξιωματικοί και 950 στρατιώτες, με προβλεπόμενη δύναμη 1.450. Η επίθεση ανατέθηκε στο 125ο Σύνταγμα, το οποίο είχε εμπειρία από επιχειρήσεις αυτού του είδους, καθώς είχε πάρει μέρος στην εκκαθάριση της “Γραμμής Μαζινό” στην Γαλλία, ενισχυμένο με ένα τάγμα Ορεινών Κυνηγών και ένα τάγμα Μηχανικού. Την προσπάθειά του υποστήριζαν ένα Σύνταγμα Πυροβολικού και τρεις ανεξάρτητες Μοίρες Πυροβολικού, καθώς και πλήθος αεροπορίας.

Η προσπάθειά τους έγινε προς τρεις κατευθύνσεις. Προς οχυρά Παλιουριώνες και Ρούπελ, καθώς και στο ύψωμα Καπίνα, με στόχο την διάνοιξη της στενωπού του Στρυμόνα κατά την πρώτη μέρα των επιχειρήσεων. Οι επιθέσεις ξεκίνησαν, μετά από σφοδρούς βομβαρδισμούς, με πεζικό και αυτοκινούμενα πυροβόλα, χωρίς να κατορθώσουν όμως τίποτε. Παράλληλα ενήργησαν με πλωτά μέσα ώστε να περάσουν μέσα από τον ποταμό Στρυμόνα, αλλά έγιναν αντιληπτοί και αποδεκατίστηκαν. Συνεχείς προσπάθειες ακόμη και κατά την νύκτα δεν είχαν αποτέλεσμα, εκτός από ένα μικρό τμήμα που κατάφερε να περάσει από χαράδρες που ήταν υπό την επίβλεψη τάγματος επιφανείας, δίπλα στο Ρούπελ και να φτάσει τελικά στο λόφο Λουτρών Σιδηροκάστρου, όπου δέχθηκε αντεπίθεση και εγκλωβίστηκε, χωρίς να προσφέρει τίποτα στην εχθρική προσπάθεια.

Συνεχείς προσπάθειες των Γερμανών τις επόμενες μέρες είχαν τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα, γεγονός που οδηγεί στην απόφαση παράκαμψης μέσω Γιουγκοσλαβίας, με αποτέλεσμα στις 9/4/1941 να καταληφθεί η Θεσσαλονίκη. Την ίδια μέρα Γερμανοί κήρυκες προσεγγίζουν το Ρούπελ ζητώντας την παράδοσή του, για να πάρουν την απάντηση του διοικητή Αντισυνταγματάρχη Γεώργιου Δουράτσου : «Τα οχυρά δεν παραδίδονται παρά μόνο αν καταληφθούν από τον αντίπαλο».

Με την οριστικοποίηση της κατάληψης της Θεσσαλονίκης αποφασίζεται η παράδοση του Ρούπελ. Οι Έλληνες αποχωρούν με τιμές από γερμανικό στρατιωτικό άγημα, γεγονός πρωτόγνωρο ατά τον Β΄ Π.Π. Το οχυρό είχε δώδεκα νεκρούς και 38 τραυματίες, ενώ οι Γερμανοί είχαν 80 νεκρούς από το 1ο Τάγμα, ενώ το 2ο έχασε την μισή του δύναμη περίπου.

INFO Είναι το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Δεσπόζει το στρατηγικό πέρασμα των ομώνυμων στενών του Στρυμόνα και για αυτό σφυροκοπήθηκε από στεριά και αέρα με σφοδρότητα από τους Γερμανούς εισβολείς.
Η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου, που ξεκινάει από τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Προμαχώνα – Θεσσαλονίκης, περίπου 7 χλμ μετά την γέφυρα του Στρυμόνα (Ν.Πετριτσίου).
Στο οχυρό, που λειτουργεί ως επισκέψιμο ιστορικό μνημείο, μπορείτε να επισκεφθείτε τις δαιδαλώδεις υπόγειες στοές του (το μήκος τους αγγίζουν τα 6.100 μ.) και το οργανωμένο μουσείο με εκθέματα (οπλισμός, στολές, σημαίες φωτογραφίες κ.α) και σύστημα «Ήχος και Φως» με οπτικοακουστική αναπαράσταση της μάχης.
Κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την 6η Απριλίου, πραγματοποιείται στο ηρώο ο κεντρικός εορτασμός της Επετείου της “Mάχης των Οχυρών”.

Ωράριο Λειτουργίας : Καθημερινά 09:00 – 13:00
Πληροφορίες : 567 Μ/Π ΤΠ (10 Μ/Π ΤΑΞΠΖ)
Τηλέφωνο : 2323022350