77 χρόνια μετά, έλα στο θρυλικό Ρούπελ και ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ !!!  Ζήσε την προσπάθεια του εχθρού να «σπάσει» τη θρυλική Γραμμή Μεταξά και την ηρωική αντίσταση των λιγοστών υπερασπιστών του οχυρού Ρούπελ, που αντιστάθηκαν με ηρωισμό και αυτοθυσία έως το τέλος.

Το Ρούπελ είναι το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά της Γραμμής Μεταξά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που το 1941 –και κατά την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα (6-10/4/1941)- οι  υπερασπιστές του αντιστάθηκαν με ηρωισμό και αυτοθυσία . Η απάντηση του διοικητή Γεώργιου Δουράτσου στις αξιώσεις του εισβολέα, «Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται», εξακολουθεί να συγκινεί μέχρι τις μέρες μας.  Παρά το ανελέητο σφυροκόπημα του εχθρού το Ρούπελ δεν καταλήφθηκε από τον εχθρό και τελικά παραδόθηκε μετά τη Συνθηκολόγηση και αφού οι Γερμανοί κατέλαβαν τη Θεσσαλονίκη, παρακάμπτοντας -μέσω Σκοπίων- την αποτελεσματική γραμμή άμυνας των οχυρών. Αναγνωρίζοντας τον ηρωισμό των Ελλήνων υπερασπιστών του Ρούπελ, οι Γερμανοί τους απέδωσαν τιμές και τους άφησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μοναδικό περιστατικό στη διάρκεια του Β’ Π.Π.

Οχυρό Ρούπελ. Κυριακή 13/5/2018

Ομάδες αναβιωτών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό-, με στολές και οπλισμό του Β’ Π.Π, μαζί με εντυπωσιακά εφέ πυρών και εκρήξεων, καθώς και προσομοιώσεις αεροπορικών βομβαρδισμών κ.α. θα αναπαραστήσουν λεπτό προς λεπτό τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών να καταλάβουν το θρυλικό Ρούπελ, καθώς και τις τελευταίες δραματικές ώρες –μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης- και τις διαπραγματεύσεις για την παράδοση του Ρούπελ.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Υπουργείου Τουρισμού.

Στους στόχους του κορυφαίου  φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης Β΄ Π.Π. (historical reenactment) στην Ελλάδα, είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης. η προώθηση του ιστορικού τουρισμού (ή τουρισμού μνήμης) στην περιοχής και η ανάδειξη της αναγκαιότητας της ειρηνικής συνύπαρξης λαών και κρατών, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον τραγωδίες όπως ο Β΄  Π.Π.

Το τριήμερο 11,12 και 13/5/2018 -στο πλαίσιο της εκδήλωσης- θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις στο χώρο του οχυρού Ρούπελ αλλά και στο Σιδηρόκαστρο, έδρα του Δήμου Σιντικής.

Το ακριβές πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί προσεχώς.

  

[tc-logo-slider]